Podlaha ve zbrojnici II

29.07.2015 21:57

Koukám, že skoro přesně na den po třech měsících, přicházím s dalším pokračováním seriálu o budování nové podlahy v naší hasičárně. Dychtivým čtenářům se omlouvám za prodlevu, ale v těchto letních dnech nezbývá příliš času k vysedávání u počítače.

Skončili jsme u vybourání staré podlahy. Základ pod bývalou příčkou se nakonec odstraňovat nemusel a zmizel v úrovni podkladové vrstvy kamení pod beton. Dnes jsem též přidal do fotogalerie "Vylepšení hasičské zbrojnice" fotky, které jsem dělal během akce, ale ne vždy v daný moment. Takže v tento okamžik mohu napsat, že 29. 4. již byl betonem vylitý přejezdový "práh", či základ pod vraty. Nějaký čas mu byl dán k vyzrání. To, že jsme si v pátek 1. 5. udělali brigádu vím jistě, jelikož jsem byl přítomen. Na fotkách si to neověříte, neboť jsem stál na špatné straně objektivu. Nikoho z ostatních zúčastněných jsem však o fotku neošidil. Pokud se vám zdá, že na jednotku je to dost málo lidí, souhlasím s vámi. Toto je poslední dobou obvyklá účast na hasičských akcích. Při svátku práce jsme museli odkopat, očistit zdi a vyvozit materiál, který se nepodařilo nabrat bagříku. Především kolem zdí a toho základu uprostřed. Vlasta si zařádil i s majzlíkem a palicí při bourání zbytků betonu.

22. 5. 2015 jsem již ve zbrojnici fotil hotový podklad podlahy. Podle plánu byl do garáže navozen hrubý kámen, urovnán a utažen vibračním válcem. Na přání stavební firmy přišla navrch ještě srovnávací vrstva jemného odvalu. Především k zamezení protékání řídkého betonu mezi hrubý kámen. Možná si řeknete, stejně jako já, že se aspoň beton s kamenem lépe prováže a podlaha bude pevnější. Avšak pokud srovnáte beton do roviny, neproteče okamžitě, ale postupně a zavadlý beton, plný prohlubní již těžko srovnáte. A navíc, počítáte-li se spotřebou např. 8 m3 betonu a náhle vám chybí 0,5 m3, který zatekl kdoví kam, také není optimální.

Opět nevím přesně, který den zedníci nastoupili k další etapě, ale 9. 7. 2015 jsem již mohl vyfotit osazené plastové vchodové dveře, osekanou vlhkou omítku do výšky cca 120 cm, připravené šalování mezi vraty a dělníky usazující kovový úhelník na plánovanou přejezdovou hranu vrat.

13. 7. 2015 brzo ráno byla vylita podlaha opravdu řídkým betonem, který se sám roztekl do vodoroviny a dostal se všude kam měl. Od té chvíle zůstali na místě dva odborníci s ukrajinským přízvukem, hlídající tuhost betonu, aby nepropásli ten pravý okamžik k počátku broušení vrchní plochy. Nevím kolikrát plochu brousili, ale byli tam celý den a výsledek stojí za to. Beton se tváří spíš jako šedý led. Ještě se po pár dnech vrátili k vyříznutí dilatačních spár a podlaha, tak jak jsem jí vyfotil 20. 7. 2015, je vlastně tímto hotová. Na novou podlahu však můžeme cisternu postavit až po 30 dnech tvrdnutí, tedy v polovině srpna. Pro úplnost jsem 22. 7. 2015 zdokumentoval dobetonovaný vjezd do vrat z vnější strany a tímto je první etapa vylepšení hasičské zbrojnice ukončena. Ve druhé etapě by měla proběhnout úprava prostoru před vjezdem, snad odkopání a izolace zdi na straně ve stráni u bytovek. Tato etapa je však hudbou budoucnosti a je závislá na financích. Nyní ještě zbývají kosmetické úpravy uvnitř garáže, které si musíme provést vlastními silami. Nějakým vhodným způsobem esteticky upravit obvodovou zeď, kterou zřejmě nemá cenu omítat, garáž vybílit a opět uvést do provozuschopného stavu topení.

Poznámka na závěr. Pokud někoho napadlo, že vchodové dveře jsou zvenku nepřiměřeně vysoko, je to tím, že v příštím roce je kolem hasičárny plánovaná výstavba chodníku 15 cm nad vozovkou.