Co se děje v okolí

04.08.2012 15:28

Hasiči zachraňovali před plameny velkokapacitní seník

Náročný a dlouhotrvající zásah měli 21.7. hasiči na Českolipsku. Ve Stružnici (části obce Jezvé) vypukl v dopoledních hodinách požár velkokapacitního seníku (rozměrů 20 x 100m) plně naloženého balíky.  

Hasičům byla událost ohlášená před 11. hodinou dopolední a na místo vyrazily jednotky 1. stupně – PS Česká Lípa, Stružnice-Jezvé, Stará Lípa a Žandov. Ještě než započaly hasební práce, hasiči pomáhali majiteli s vyvážením nezasažených balíků. Postupným vyklízením však požár šířící se zhruba ze středu objektu nabíral na intenzitě, a proto byly povolány i jednotky 2. stupně. Ty přijely na pomoc také kvůli tomu, že hasiči potřebovali více cisteren pro kyvadlovou dopravu vody z Ploučnice. „Další jednotky jsou na místě i kvůli zrychlení celého zásahu, který by jinak trval až do nočních hodin. Takto odhaduji, že bude obsah seníku vyvezen a uhašen do 20. hodiny,“ sdělil sloužící řídící důstojník českolipských profesionálů mjr. Mgr. Ladislav Vakula. 
 
Jak pokračoval, hasiči zasahují v dýchací technice a jeden z příslušníků jim pravidelně dováží ze stanice v České Lípě naplněné tlakové láhve. Nasazeno je hned několik vodních proudů na likvidaci požáru uvnitř, ochlazování budovy i na dohašování, které probíhá venku na dvou stanovištích.  
 
Podle vyšetřovatele příčin požáru je škoda odhadnuta na 100.000 Kč. Příčina je zatím v šetření, v úvahu připadají 2 verze – a to buď samovznícení nebo použití otevřeného plamene (úmysl, nedbalost).
 
zdroj:HZS Liberecký kraj