Činnost II. čtvrtletí 2019

25.05.2019 00:59

Po lehkém útlumu aktivity v zimním období, kdy se konaly pouze pravidelné srazy ve zbrojnici a povinné akce, jako je Výroční valná hromada a Hasičský ples, se s příchodem jara činnost hasičů obnovila.

Ještě v únoru zajistil strojník J. Kucharovič technickou kontrolu Š 706 RTHP – CAS 25. Mnohé čtenáře jistě napadne, že je to běžná záležitost, zajet jednou za rok s autem na technickou (vozidlo s právem přednostní jízdy absolvuje STK každý rok). Věřte tomu, že to tak běžná záležitost není. Náš „Knedlik“ parkoval ve zbrojnici s jeden a půl roku propadlou kontrolou a vlastně čekal na chvíli, kdy Jarda začne pracovat jako uvolněný starosta a stane se tím vyvoleným, který má čas na STK s cisternou zajet.

Dá se říct, že od počátku dubna jsme se nezastavili. Jelikož do našeho nového dopravního automobilu nelze v současné době instalovat žádnou vestavbu na výzbroj, je opět aktuální otázka pořízení přívěsného vozíku. Takový vozík se však již ke dvěma automobilům do zbrojnice nevejde a tak jsme se po dohodě s obcí rozhodli přistavit ke zbrojnici plechovou garáž na uskladnění materiálu. Mimo zmíněného vozíku třeba i na uložení vojenského stanu, který máme v péči. Objednáním garáže začaly plynout naše brigádnické dny. Ve skladu chceme mít pevnou a rovnou podlahu, např. k manipulaci s paletizačním vozíkem. K jejímu vybudování se hodí zbytky staré zámkové dlažby, demontované různě po obci, které zabírají místo v ohradě u zbrojnice. Část pochází od obecního úřadu, část z parku na křižovatce anebo z bývalé autobusové zastávky. Dále jmenované pracovní odpoledne nenásledovala samozřejmě za sebou den po dni tak, jak je vypisuji, ale vyšla porůznu na rozličné dny v měsíci. Nejdříve bylo nutné nadzvednout oplocení z pletiva a vykopat základ pro uložení obrubníků. Další odpoledne tyto do výkopu uložit a zabetonovat. Příště následuje rozměření, vykopání a vybetonování patek pro ukotvení garáže. Potom rozvoz a urovnání drti pod zámkovou dlažbu. Termín dodání a montáže garáže se blíží, takže je třeba urychleně položit dlažbu na ploše minimálně 6x5 metrů, tedy tam, kde bude skladiště stát. V pondělí 6. 5. byla garáž dodána a postavena na připravené místo. Mezi výše uvedenými hlavními pracemi se prolínala manipulace s materiálem v omezeném prostoru, především s paletami dlažby, kterou jsme po jednotlivých kusech přesunovali „zleva doprava“ tak, abychom si vytvořili volný prostor pro dláždění. V současné době zbývá přesunout zbylé palety na již hotovou plochu, tedy do garáže a dodělat zbytek nádvoří. Přesunout znamená opět ručně přerovnat z palety na paletu, protože pohyb techniky není v těchto podmínkách možný.

Ať nám to aspoň trochu chronologicky ladí, vtěsnám mezi samou práci i jeden výjezd k mimořádné události. V sobotu 27. dubna po 18.hodině byl naší jednotce vyhlášen poplach – kouř v domě, Malá Bukovina. Přesto, že se k výjezdu sbíháme z různých koutů obce, dorazili jsme na místo zásahu jen na dohled za hasiči ze stanice HZS v České Kamenici. Někteří naši členové poskytovali první jednotce asistenci, jiní zajišťovali dopravu v dotčeném úseku komunikace. V době příjezdu obou jednotek již bylo po zdroji kouře, kterým byly vznícené saze v komíně. Příslušníci HZS z první jednotky tedy pouze vyčistili a zkontrolovali komín, zda nedošlo k jeho poškození.

V mezičase při úpravách nádvoří jsme stihli ještě dvě větší akce. Jak každý ví, 30. dubna se koná pálení čarodějnic. U nás ve Velké Bukovině má organizátorské otěže v rukou obec a spolky pomáhají s realizací. Stejně jako v předchozích letech zajistili zaměstnanci obce dřevo, hasiči postavili hranici, kterou zapálili, postarali se o dohled nad ohněm a následné dohašení žhavých zbytků ohniště. Kulturní komise měla za úkol zorganizovat zábavu pro děti a obsluhu občerstvení.

Hned 2. května vztyčili hasiči na křižovatce májku. Všichni samozřejmě víme, že by májka měla stát již 1.5., avšak ne vždy je možné se držet tradic. Také je možná hezký pohled, když parta silných mužů staví májku pomocí žebříků a lan. Já říkám, že tradice je hezká věc, ale pokrok nezastavíš. Zde bych chtěl poděkovat Zd. Mračkovi ml., který májku pomocí ramene vyvážečky dřeva bravurně postavil. Pokud jsem se někde v úvodu příspěvku zmínil o tom, že jsme se nezastavili, tak tím myslím nezastavili. Měsíci od počátku roku se mezi všemi činnostmi totiž prolínají ještě přípravy oslav 145. výročí založení SDH Velká Bukovina, ale o tom zase na jiném místě v jiném článku.